Randbeschoeiing

Wie wel eens een vijver heeft aangelegd kent heel goed het probleem dat zich al direct bij aanvang van de werkzaamheden voordoet: "waarmee moet ik beginnen?" of: "hoe maak ik de randafwerking?"

Vijvercentrum Overloon heeft hiervoor zelf een nieuw product ontwikkeld, namelijk kunststof randbeschoeiing, dat gebruik maakt van kunststof paaltjes met een kunststof plint.

Een dergelijke methode werd reeds gebruikt door enkele hoveniers met hardhout. Het praktische nadeel daarvan is echter dat hardhout bij het verbuigen en schroeven vaak breekt. Daarbij moet je hardhout voorboren alvorens je het kunt schroeven, wat extra arbeid en machines vergt. Ook is hardhout vanwege betrekkelijke schaarste een duur product en het zal ook steeds duurder worden.

Het product dat wij hebben ontwikkeld bestaat uit recycled-kunststof. Dit is zeer duurzaam, buigzaam, stevig en gemakkelijk te verwerken, zowel wat betreft het plaatsen, als het schroeven en afkorten. Het product wordt in Nederland vervaardigd uit o.a. landbouwfolie en PET-flessen ( 3 à 4% ) wat een constante kwaliteit garandeert.

randbeschoeiing 001Het aanleggen van een vijver volgens deze methode en met dit materiaal gaat als volgt:
Op de scheiding van vijver en tuin worden de paaltjes, op gelijke hoogte ( op waterpeil ) in de grond geslagen. Dit gaat gemakkelijk door de aangespitste punt. Daarna wordt de plint, met de bovenkant gelijk, tegen de palen geschroefd met RVS schroeven, maat 5 x 50. Hierdoor ontstaat een stabiele randbeschoeiing waar de vijverfolie over heen gelegd kan worden zodat verzakkingen van de randen tot het verleden behoren.

randbeschoeiing 002Als men de vorm van de vijver en randafwerking maakt zoals afgebeeld op zoals in de schets hiernaast verkrijgt men een randafwerking waarbij de folie niet langer meer zichtbaar zal zijn.

Dit vijverproduct is geschikt voor zowel de professionele gebruiker ( hovenier ) als de beginner / hobbyist.

Alles voor uw vijver.