Veelgestelde vragen

Hier treft u de 11 meest gestelde vragen over vijvers en vijvervissen en de antwoorden daarop. Voordat u telefonisch of per e-mail contact met ons opneemt, kunt u dus eerst hier kijken of uw vraag beantwoord kan worden. Is dat niet het geval, dan staan wij u natuurlijk graag te woord !

VRAGEN

  1. Mijn vijver is groen. Wat kan ik hier aan doen ?
  2. Als ik een vijver maak waar moet ik hem in de tuin plaatsen ?
  3. Wanneer weet ik of de kwaliteit van het vijverwater goed is ?
  4. Wat kost een vijver ?
  5. Hoeveel planten moeten er in mijn vijver ?
  6. Als ik veel vissen in mijn vijver wil moet ik het water dan ook gaan filteren ?
  7. Hoe zie ik of mijn vissen ziek zijn ?
  8. Hoe kan ik in de winter mijn vijver ijsvrij houden ?
  9. Kunnen steuren in een vijver ook goed overleven ?
  10. Ik wil een koivijver maar waar moet ik aan denken ?
  11. Tips


Staat u vraag er niet bij ? Neem contact op met Vijvercentrum Overloon.


ANTWOORDEN


1. Mijn vijver is groen. Wat kan ik hier aan doen ?


Als uw vijver groen is kan dit vanwege 2 algen soorten namelijk: de draadalg en de zweefalg. Beide algen soorten moet u op een andere manier behandelen.

Voor de draadalg kunt u gebruik maken van draadalgenpoeder. Dit zorgt ervoor dat de draadalgen op een biologische manier worden afgebroken. Let wel; draadalg is ook een plant, zelfs een zuurstofplant. De enige reden om deze te bestrijden is gevaar voor het verstrikt raken van vissen (bv: steur) en het feit dat draadalg niet mooi is.
De zweefalgen daar in tegen geven een licht groene gloed in uw vijver. Hierdoor is het water ondoorzichtig. Deze algen kunt u alleen te lijf gaan met behulp van een UVC. Hij is namelijk niet uit het water te filteren. De UVC (elektrisch apparaat) behandeld de zweefalgen met UV-licht. Hierdoor sterven de eencellige algen en kunnen ze via een filtersysteem uit het water verwijderd worden.

Terug naar boven


2. Als ik een vijver maak waar moet ik hem in de tuin plaatsen ?

Aangezien een vijver vaak centraal staat in een tuin is het belangrijk de volgende punten in de gaten te houden. Ten eerste wilt u natuurlijk van uw vijver het hele jaar kunnen genieten. Dus ook als het winter is. Plaats daarom uw vijver het liefst in de buurt van uw woonhuis. Zorg wel dat er weinig bomen en zeker geen naaldbomen in de buurt van uw vijver staan. Zij kunnen er namelijk voor zorgen dat het water verzuurd raakt door een overvloed aan organisch materiaal. De bomen maar ook sterke rietsoorten en bamboes kunnen met hun wortels voor overlast zorgen. De temperatuur van het water kan flink schommelen afhankelijk van het aantal zonuren (6 tot 8 zonuren wordt als optimaal beschouwd). Dit kan ervoor zorgen dat er een teveel aan algen ontstaat en uw vijverwater vertroebelt.

Terug naar boven


3. Wanneer weet ik of de kwaliteit van het vijverwater goed is ?

De kwaliteit van het vijverwater kan gemeten worden. De waarden van het vijverwater betreffende: PH-, GH-, KH. En ook belangrijk voor koivijvers: de nitriet-, nitraat- en ammoniak waarden van het water. Om deze waarden te meten zijn er verschillende testsets/-strips verkrijgbaar. Voor vijverwater zijn de ideale waarde:

PH 7-7,5

GH 8-12

KH 6-11

NO² 0-1 mg / ltr.

NO³ 0-50 mg / ltr.

Terug naar boven


4. Wat kost een vijver ?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Omdat het sterk afhankelijk is van uw wensen en mogelijkheden in de tuin. Indien u hierover door ons wil worden geïnformeerd, vraag dan telefonisch of via e-mail een vrijblijvend intakegesprek aan. Hierin kunt ons uw wensen kenbaar maken en kunnen wij u meteen aangeven wat de mogelijkheden m.b.t. deze wensen zijn. Ook zou, indien gewenst naar aanleiding van dit gesprek voor u een compleet ontwerp m.b.t. de vijver en omliggende tuin gemaakt kunnen worden.

Terug naar boven


5. Hoeveel planten moeten er in mijn vijver ?

Voor het aantal planten in uw vijver moet er eerst onderscheid gemaakt worden tussen de volgende vijversoorten:

· In plantvijvers gebruikt men ongeveer 5 planten per 1000 liter.

· Koivijver eventueel een waterlelie, vaak wordt er ook gebruik gemaakt van een  plantenvijver in combinatie met een koikarpervijver voor de nodige verwerking van nitraten (plantenvoeding), echter deze vijver ligt dan vaak hoger en los van de koikarpervijver.

· De tuinvijver: hierin wordt een evenwicht gecreëerd tussen planten en vissen dus ongeveer 3 a 4 planten per kuub.

Terug naar boven


6. Als ik veel vissen in mijn vijver wil moet ik het water dan ook gaan filteren ?

Als u veel vissen in uw vijver heeft zult u door het voeren veel biomassa in uw vijver hebben. Het is dan voor de planten niet meer mogelijk om alle afvalstoffen in het water af te breken. Hierdoor ontstaat er een te veel aan nitraat en nitriet in de vijver deze weer schadelijk zijn voor uw vijvervissen en koi. Om uw waterkwaliteit op peil te houden is het dan ook noodzakelijk om de overdaad aan voedings-stoffen uit het water te filteren. Er zijn verschillende filtersystemen te koop die in deze behoefte voorzien.

Terug naar boven


7. Hoe zie ik of mijn vissen ziek zijn ?

Vaak kunt u al aan het gedrag van uw vissen zien of ze in conditie en dus gezond zijn. De eerste symptomen zijn dat de zieke vis afstand neemt van de overige vijvervissen en suf boven in het water zwemt. Beschadigingen en andere huidaandoeningen zijn duidelijke aanwijzingen dat de vis niet in orde is. Als u dit constateert is er haast bij geboden om verdere uitbreiding en/of vissterfte te voorkomen. U doet er verstandig aan om uw zieke vis te laten onderzoeken bij een vijverspeciaalzaak, deze mensen kunnen dan zien wat voor ziekte uw vis heeft. Om deze vis(sen) weer gezond te maken zijn diverse medicijnen te verkrijgen. Het is ook verstandig om de zieke vis in quarantaine te plaatsen.

Terug naar boven


8. Hoe kan ik in de winter mijn vijver ijsvrij houden ?

Er zijn verschillende manieren om uw vijver ijsvrij te houden. De beste manier is via beluchting. Dit is een zelfde soort beluchting als die gebruikt wordt voor aquaria, echter in een zwaardere uitvoering. Vraag bij de vijverspecialist met als gegevens de diepte en oppervlakte van uw vijver en soort vissen, welk type luchtmotor u het best zou kunnen gebruiken. Let op: de meest ideale diepte van plaatsing van de luchtuitstromer, meestal een luchtbol, is niet dieper dan 50 a 60 centimeter. Dit om de daaronder gelegen lagen water in de vijver zo veel mogelijk met rust te laten voor een optimale overwintering van plant en dier. U kunt op deze manier elke vijver in elke winter ijsvrij houden. Elfstedentocht of niet !

Terug naar boven


9. Kunnen steuren in een vijver ook goed overleven ?

De steur is een vis die van oorsprong uit Rusland, Hongarije en Roemenië komt. Er bestaan meer dan 26 soorten steuren echter zijn er maar enkele geschikt voor de vijver. Zuurstofrijk water is zeer belangrijk voor het in leven houden van de steur. Ook heeft de steur genoeg ruimte nodig in de vijver om niet verstrikt te raken in planten of draadalgen. U kunt meer informatie over steuren vinden onder de button "vissen".

Terug naar boven


10. Ik wil een koivijver maar waar moet ik aan denken ?

Bij de aanleg van een koivijver is het belangrijk om te weten dat de koi van oorsprong een planteneter is. Dit heeft tot gevolg dat er in een koivijver geen planten geplaatst kunnen worden, hooguit een waterlelie. Echter zal de vijver en het vijverwater verontreinigd raken door de koi. Het is dus noodzakelijk een koivijver altijd te filteren. Tijdens de aanleg moet men hier al de eerste keuzes maken. Wil men een vijver met bodemafvoer (veel gebruikt) of plaatst men een pomp om de afvalstoffen naar de filter te pompen. De bodemafvoer zorgt voor een betere en makkelijkere afvoer van deze afvalstoffen. De diepte en omvang zijn van belang om de temperatuurverschillen op te vangen. Ook de groei van de koi is afhankelijk van de omvang van uw vijver. Als de koi de ruimte krijgt zal hij ook zichtbaar groter worden. Door meer watervolume zullen ook de waarden van het water constanter blijven. Het water zal minder snel verontreinigd raken. Dit alles komt de conditie en dus de gezondheid van de vis ten goede. Een koivijver vraagt dagelijks aandacht, het hele jaar door.

Terug naar boven


11. Tips

  • Test regelmatig (4 x per jaar) het vijverwater en voeg afhankelijk van de waterwaardes desnoods Maerl, GH+ of KH+ toe.
  • Dek tijdig uw vijver met een afdeknet af om overtollig bladval in de vijver te voorkomen.
  • Door gebruik van slibbacteriën reduceert u organisch slib. Hierdoor voorkomt u dat er door een ophoping van rottende delen op de bodem van de vijver bijvoorbeeld: een ziekte ontstaat, de vissen verstikken in overtollig gasvorming onder het ijs.
  • Voer naar mate de temperatuur van het water. Des te warmer het water des te meer er gevoerd mag worden. Gebruik een thermometer.
  • Voer steuren langer door, zelfs in de winterperiode 1 a 2 x per week.
  • Laat het steurvoer via een buis naar de bodem zakken, hierdoor krijgen de overige soorten minder kans om het voer voor de steuren weg te snaaien.
  • Belucht de vijver zowel in de winter (voor het ijsvrij houden) als in de zomer. Met onweersavonden in de zomer bevat het water zeer weinig zuurstof waardoor de vissen kunnen sterven.
  • Koppel tijdig (+/- november) het UV-C apparaat af zodat het kwartsglas niet kappot kan vriezen. Haal het apparaat uiteen zodat u met azijn het kwartsglas kunt reinigen. In de winterperiode is er weinig zonlicht, er wordt nauwelijks gevoerd en dus zal het water helder blijven. Hiervoor heeft Vijvercentrum Overloon speciale hulpstukken waardoor het filter zonder het UV-C apparaat door kan blijven lopen.
  • Reinig regelmatig het mechanische filtergedeelte (raatpakket/borstels/schuimmatten) zodat er minder kans is op ziektes en plagen.
  • Er zijn speciale afzetborstels voor koi, hier zetten de koi de eitjes op af.
  • Splits een waterlelie om de 5 jaar zodat deze nog handelbaar is. Gebruik hiervoor grote vijvermanden, jute doeken, vijveraarde met 1/3 klei en dek dit af met substraat.


Terug naar boven


Staat u vraag er niet bij ? Neem contact op met Vijvercentrum Overloon.

Alles voor uw vijver.