Bij een koi-vijver ligt de nadruk op de koi. Deze vissen zijn zeer tam en kleurrijk getekend. Een koi-vijver moet een minimaal 1.50m diep zijn. Wanneer dit i.v.m. een hoge grondwaterstand niet mogelijk is, kunt u besluiten om de vijver deels boven het maaiveld te maken. Hierdoor kan de diepte van 1.50m toch bereikt worden. Een filter voor een koi-vijver is vaak groter dan een filter van een ander soort vijver. Dit komt doordat een koi-karper een vis is die heel snel groeit en mede daardoor ook veel meer afvalstoffen produceert. Tegenwoordig zijn er ook compacte filtersystemen te koop. Een koi is een planteneter en dus zullen de meeste planten het niet overleven (mocht u het toch willen proberen).
Wat wij vaak adviseren is een combinatievijver, voor koi en planten. In feite zijn er dan twee vijvers met een overloop, beekloop of zelfs een waterval tussen de twee vijvers.
Het water wordt bijvoorbeeld d.m.v. bodemafvoer(en) en skimmer(s) naar het filter aangevoerd. Het vijverfilter kan bijvoorbeeld in een gemetselde kelder geplaatst worden met een hardhouten vlonder als dek. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een filter in een kelder te plaatsen. Hiervoor hebben wij een pompput ontworpen. Deze put wordt ingegraven zodat het filtersysteem toch pompgevoed (bovengronds) gebruikt kan worden (in een schuur/achter de vijver). Wanneer het water gezuiverd is, wordt het (eventueel) naar een bovenliggende plantenvijver gepompt of gebracht. In deze bovenvijver staan de planten. De planten nemen de omgezette afvalstoffen uit het water op, hierdoor wordt ook een betere groei van de planten en, mede daardoor, veel schoner water verkregen.
Koi-vijver aangelegd bij de vijvertuinen van Ada Hofman. Deze vijver is op het dak van de woning van Ada Hofman aangelegd en is te bewonderen in Gramsbergen. De vijver wordt met een filtersysteem zuiver gehouden.