Formele vijver

formelevijver 001Tegenwoordig worden steeds meer formele vijvers aangelegd. Het belangrijkste kenmerk van dit type vijver is rust, het ruimtelijke effect en soberheid. Vooral de strakke randafwerking van een formele vijver maakt deze vijver af. Belgisch hardsteen is een van deze randafwerkingen. Deze steen is strak, luxe en duurzaam. De kleur van dit hardsteen is donkergrijs. Een betontegel als randafwerking is een goedkopere manier om de rand mee af te werken. Voor beide opties is een gemetselde onderbouw/vijver aan te raden.

Een ander materiaal om de rand mee af te werken is bijvoorbeeld hardhout. Deze planken worden op een muur of onderbouw langs de vijver vastgezet. Meestal wordt er een plank aan de bovenzijde en een (halve) aan de binnenzijde gemonteerd. Hierdoor is de (folie)rand ook netjes weggewerkt.

In een formele vijver moeten niet perse planten of vissen uitgezet worden. U kunt het water ook met behulp van een drukfilter zuiveren. De leidingen zullen dan wel netjes met behulp van een doorvoer door de wand gebracht moeten worden. Want slangen of leidingen die over een strakke rand liggen is geen gezicht en verpesten het effect ! Kabels van pompen kunnen via een mantelbuis onzichtbaar buiten de vijver lopen. Een mantelbuis is een loze leiding Ø 110 mm die door de wand van de vijver gemonteerd is en aan de buitenzijde van de vijver, direct naast de vijver of enkele meters van de vijver vandaan iets hoger uitsteekt dan de waterspiegel. Een goede voorbereiding of advies is hierbij dus zeer belangrijk.

In een formele vijver wordt ook vaak onderwaterverlichting geplaatst. Hierdoor krijgt u een mooi effect en maakt het de tuin sfeervoller.

 

Alles voor uw vijver.