Zwemvijver

zwemvijver 001De zwemvijver is de laatste jaren in Nederland zeer populair geworden. Een zwemvijver in uw eigen tuin biedt u puur zwemplezier, dit omdat u in zuiver water zonder chloor of andere chemicaliën heerlijk kunt genieten van al het leven en schoonheid in de waterwereld om u heen. Het meest vereiste van een zwemvijver is de waterkwaliteit.

Het water zal zichtbaar schoon moeten zijn, zodat het aantrekkelijk is om een duik te nemen. Maar wat volgens ons zeker zo belangrijk is, is dat het water gezond is. Met een uitgebalanceerd filtersysteem met UVC apparaat kunt u het water gedurende het hele jaar kerngezond houden, hierdoor kunt u volop en probleemloos genieten. Een zwemvijver bestaat altijd uit twee delen:een zwemgedeelte en een plantgedeelte.

Het zwemgedeelte is meestal tot ongeveer 1.60 mtr. diep. Dit omdat het water dan sneller door de zon wordt opgewarmd, en een grotere diepte meestal niet nodig is om te kunnen zwemmen. Dit gedeelte heeft meerdere afvoeren zoals: bodemafvoeren, deze voeren het vuil van de bodem af richting het filtersysteem. Ook zijn er afvoeren aan de oppervlakte (drijvende skimmers) die de drijvende vervuiling, zoals bladeren e.d., naar het filtersysteem afvoeren.

Een zwemvijver kan op twee verschillende manieren worden gebouwd. Een gemetseld zwemgedeelte met daaraan grenzend een plantgedeelte. Tussen het zwemgedeelte en het plantgedeelte staat de gemetselde muur. Deze muur is vanaf de bodem van het zwemgedeelte tot 30-40 cm onder de waterspiegel opgemetseld. Hierdoor staan de planten van het zwemgedeelte gescheiden. Toch lijkt het een geheel wat het visueel zeer aantrekkelijk maakt.

zwemvijver 002Een andere manier is om de beplanting echt af te sluiten van het zwemgedeelte. Het zwemgedeelte wordt daarbij zo stijl mogelijk afgegraven of ook weer opgemetseld, maar nu tot aan de waterspiegel. Het gezuiverde water dat via het filtersysteem terug wordt gepompt, loopt eerst door een, meestal hoger gelegen, plantengedeelte of plantenvijver, alvorens het weer het zwemgedeelte inloopt. Hierdoor werkt het plantengedeelte ook als plantenfilter.

Dit geheel kan in zowel een strakke (formele) als in een natuurlijke vorm worden uitgevoerd.

Een zwemvijver is het gehele jaar een lust voor het oog !Meer informatie

Voor meer informatie over de zwemvijvers van Vijvercentrum Overloon neem ook eens een kijkje op onze zwemvijver pagina.

Alles voor uw vijver.