Functie waterplanten

functies vijver plantenSommige vijverplanten hebben een belangrijke functie. Vijverplanten kunnen verschillende functies vervullen. Vaak wordt gekeken naar sfeer en aankleding van de vijver c.q. tuin. Niet minder belangrijk zijn planten voor het biologisch evenwicht in de vijver. Zij zorgen namelijk voor de opname van nitraten (het eindproduct van de stikstofkringloop) uit het water.

Ook zijn er veel waterplanten die bij de omzetting van dat nitraat weer zuurstof afstaan aan het water. Deze planten heten daardoor zuurstofplanten. Hiermee worden belangrijke waarden in het water constant gehouden; dus daarmee ook het biologisch evenwicht! Zuurstofplanten produceren zuurstof, hierdoor zullen vissen en amfibieën beter kunnen overleven.

Ook produceren deze planten een remstof tegen zweefalgen. Een plant zoals Potamogeton lucens ofwel glanzend fonteinkruid produceert van alle soorten zuurstofplanten het meeste van deze remstof. Het is belangrijk om te weten dat sommige vissoorten planteneters zijn en dus deze belangrijke planten opeten of omwoelen.

Deze minder geschikte vissoorten voor beplante vijvers zijn:

Bijna alle zuurstofplanten moeten ingemand worden anders groeien deze niet. De planten die u los in het water kunt plaatsen zijn:

  • Stratiotes aloides (krabbescheer).
  • Ceratophyllum  demersum (hoornblad).


Drijfplanten en lelies nemen ook nitraat op uit het water, maar zorgen tevens voor wat schaduw in de vijver. Door het wegnemen van zonlicht zal de algengroei enigszins worden tegengegaan. Lelies zijn in verschillende kleuren te verkrijgen, zo zijn er wit, rose, rood en geel bloeiende lelies. Ook zijn er tropische waterlelie te koop, maar deze overwinteren niet in ons land.

Alles voor uw vijver.